Lisääntyykö sinilevä lämpimässä?
HS kirjoitti 7.9.2024 ”Kyllä, se voi pitkittää sinilevien kukinta-aikaa”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kristiina Vuorio. Lämpimässä vedessä kasvu on nopeampaa kuin kylmässä vedessä. Sinilevät tarvitsevat kuitenkin lämmön lisäksi myös ravinteita lisääntyäkseen, joten pelkkä lämpö ei riehaannuta niitä. Parhaat mahdollisuudet levillä on lisääntyä, jos pohjassa on ravinteita, joita tuuli sekoittaa veteen levien käyttöön tai niitä tulee valuma-alueilta lisää vesistöön. Jos meri pysyy pidempään lämpimänä ja sateet tuovat maa-alueilta ravinteita tai oikeanlaiset tuulet sekoittavat vettä, voi leviä esiintyä pitkälle syksyyn. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva Vuorion mukaan…
Uudet säännöt hyväksytty
Vuosikokous teki 9.6 2024 päätöksen yhdistyksen sääntöjen uusimisesta. Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Yhdistyksen uudet säännöt 20.8.2024 Lue uudet säännöt
Uusi hallitus
Vuosikokouksen valitsema hallitus järjestäytyi vuosikokouksen jälkeen.Henkilöt kuvassa oikealta; Uudestaan valittu puheenjohtaja Jorma Ikävalko, sihteeri Pekka Heikkilä, uusi varapuheenjohtaja Juha Levonen, jäsen Reijo Vähä-Touru, veteraani jäsen Jouko Kokko ja jäsen Jari Syrjälä.Kuvasta puuttuvat Minna Ahlqvist Jorma Järnstedt ja Anders Koponen
Kutsu vuosikokoukseen
Hyvä ystävämme, tervetuloa vuosikokoukseenSuojeluyhdistyksen varsinainen vuosikokous pidetään sunnuntaina yhdeksäs kesäkuuta klo 13.00 alkaen Kylä kahvilassa Urjalantie 24, käynti torin puolelta.KahvitarjoiluKäsittelemme vuosikokousasiat ja sääntöuudistus ehdotuksen.Käymme läpi myös eri kehityshankkeiden tilannekatsauksen.Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven Suojeluyhdistys ryHallitus Tilinpäätös, joka sisältää toimintakertomuksen, sekä toimintasuunnitelma 2024 ovat nähtävilläkokouspaikalla, sekä yhdistyksen kotissivuilla www.airanne.net.Yhdistys on varannut tänäkin vuonna jäsenille myös mahtavan edun. Saat Urjalan Sanomien digilukuoikeudet neljän viikon ajaksi maksutta käyttöösi. Lähetä viestiä jasenposti@airanne.net mainitsen nimesi, kotiosoite ja s-posti. Saat jatko-ohjeet postiisi.
Uutisia maailmalta
Maaliskuun loppuun 2024 päättynyt 12 kuukauden jakso oli mittaushistorian kuumin vuosi, kertoo ilmastonmuutosta tarkkaileva EU:n Copernicus-palvelu. Maaliskuu oli 1,68 celsiusastetta lämpimämpi verrattuna esiteolliseen aikaan eli vuosiin 1850–1900. Tilanne on erittäin hälyttävä myös merellä. Maaliskuussa mitattiin uusi ennätys myös valtamerten pintalämpötiloissa. Edellinen ennätys syntyi helmikuussa 2024. Valtameret ovat varastoineet 90 prosenttia ylimääräisestä lämmöstä, joka on syntynyt kasvaneiden hiilidioksidipäästöjen myötä. Lämpimämpi merivesi merkitsee, että ilmastoon voi varastoitua entistä enemmän vettä. Se kasvattaa sään ääri-ilmiöiden todennäköisyyttä ja tuo mukanaan lisää rankkasateita ja myrskytuulia.
Nuutajärven itäosan valuma-alueen kunnostussuunnitelma
Nuuta-, Ruta- ja Kortejärven suojeluyhdistys ry tilasi Sitowise Oy:ltä 2023 kunnostussuunnitelman. Karkeasti ottaen ravinteet liikkuvat kahdessa muodossa liuenneena (vedessä) tai kiinteänä (maaperän tai kasvillisuuden hiukkasina). Ihanajoen korkeusero on kohtalainen ja tulviminen melko voimakasta, joten siinä liikkuu eroosion vuoksi paljon kiinteää ravinnetta (Fosfori/typpi). Tietyissä olosuhteissa sekin voi liueta tai ainakin on kasvien ja eliöiden käytettävissä. Ihanajoesta tulee enemmän ravinteita Nuutajärveen kuin Mustaojasta. Erinäisistä syistä suojeluyhdistyksen useat yritykset vähentää virtausta ja ravinteita Ihanajoen peltoaukeilla ovat epäonnistuneet. Peltoalueella on meneillään ojituksen ja koko…