Veden kiertokulku on maapallolle elämän ja kuoleman kysymys. Jos sisäistäisimme veden kierron merkityksen, ymmärtäisimme todella paljon enemmän myös ilmastonmuutoksesta, kirjoittaa Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta.

Suomen vesilain mukaan emme omista pohjavettä, vaikka alue on maillamme. Hyvä niin. Omistamisen filosofia sopii ylipäätään huonosti luontoon, sillä kyse on elämän edellytyksistä. Vesi, ilma ja luonto ovat yhteisiä välttämättömyyksiä.

Veden asema on erilainen esim. Uusi-Seelanti on antanut joelle oikeushenkilön aseman. Britanniassa vedet ovat yksityisomistuksessa ja niitä on hoidettu huonoin tuloksin. Asia on nousemassa siellä vaaliteemaksi vuoden 2025 parlamenttivaaleissa.

Veden vähyys voi olla Suomessakin merkittävin kasvien kasvua rajoittava tekijä. Jos kesäkuussa on kuivaa samaan aikaan kun kasvien vedentarve on suurin, jää sato pieneksi. Multavuus siis muodostaa vedenkierrolle tärkeän pysäkin maaperään. Paradoksaalisesti ikiroudan alueella sulaminen on hidastunut, kun maa on kuivunut!

Yhdistykselle myönnettiin nyt toukokuussa avustusta kunnostustoimenpiteiden suunnitteluun Nuutajärveen laskevan Ihanajoen valuma-alueelle ja selvityksen tekoon Kaakosuon luonnonsuojelualueen ennallistamisesta. Hankkeesta voisi odottaa tuloksia lähivuosina

Suomessa olemme ojittaneet metsiämme maailmanennätykseen asti. Ja kun olemme ojia kaivamalla ohjanneet hiilen ja ravinteet mataliin vesiin, ne rehevöityvät niin, että pohjasta tulee vähähappinen tai hapeton. Silloin se voi alkaa pulputtaa metaania, vahvaa kasvihuonekaasua.

Luonnon arvostaminen ja suojelun merkityksen ymmärrys on kasvanut viime vuosina. Jätevesien käsittelyn tärkeys on ranta-asukkaiden keskuudessa ymmärretty ja siten päästöjen määrään on pystytty vaikuttamaan ja ohjaamaan toimintatapoja oikeaan suuntaan, vesistöjä kunnioittaen. Maanviljelijöiden keskuudessa on tapahtunut myös ajatustavan muutosta. Hyväkuntoinen maa ei aiheuta päästöjä. Se varastoi hiiltä, sopeutuu äärisäihin ja tuottaa paremmat sadot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *