HS kirjoitti 7.9.2024
”Kyllä, se voi pitkittää sinilevien kukinta-aikaa”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kristiina Vuorio. Lämpimässä vedessä kasvu on nopeampaa kuin kylmässä vedessä. Sinilevät tarvitsevat kuitenkin lämmön lisäksi myös ravinteita lisääntyäkseen, joten pelkkä lämpö ei riehaannuta niitä. Parhaat mahdollisuudet levillä on lisääntyä, jos pohjassa on ravinteita, joita tuuli sekoittaa veteen levien käyttöön tai niitä tulee valuma-alueilta lisää vesistöön.
Jos meri pysyy pidempään lämpimänä ja sateet tuovat maa-alueilta ravinteita tai oikeanlaiset tuulet sekoittavat vettä, voi leviä esiintyä pitkälle syksyyn. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Vuorion mukaan on liian aikaista sanoa, kuinka ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sinileväkukintojen lisääntymiseen, koska lämpimiä syksyjä ei ole ollut vielä kovin montaa. ”Niukkaravinteisissa järvissä lämpeneminen tuskin vaikuttaa niin paljon, jos niissä ei ole lämpiminä kesäaikoinakaan sinileväkukintoja.”
Esimerkiksi Itämeren rannikkoalueilla sinileväkukinnat voivat pitkittyä. Jos meri pysyy pidempään lämpimänä ja sateet tuovat maa-alueilta ravinteita tai oikeanlaiset tuulet sekoittavat vettä, voi leviä esiintyä pitkälle syksyyn. ”Niitä voi olla jopa jään alla. Kun vuonna 2020 oli lumetonta, satelliitti havaitsi Lappajärven jään alla sinileväkukintoja helmikuussa”, kertoo Vuorio.