Tiskistä tarttui käteen margariinipaketti, hempeä, vihreään pakettiin painetut mainostekstit lupailivat ylivoimaisia makuelämyksiä, kun tätä sipaisee leivänpäälle tietää tekevänsä hyvää niin itselle, eläimille kuin luonnolle ei palmuöljyä ei maitoa. Tämä margariinin pääaine oli kuitenkin kookosöljy ja se on ympäristön kannalta todennäköisesti huonompi vaihtoehto kuin pahamaineinen palmuöljy, jonka haitallisuus sademetsiin tunnetaan hyvin.

Uuden kotimme wc tiloissa putkimies puhisee, kun putkimiehen puhelimena tunnettu wc varuste bidee- suihku ei päästä vettä läpi toivotusti. ” Tämä on taas näitä vettä säästäviä malleja”.  Molemmissa tuote- esimerkeissä on haluttu käyttää hyväksi viherpesuna tunnettua ilmiötä, halutaan myydä jotain väärillä argumenteilla.

Kirjoittajan nuoruudessa eli lähellä ajanlaskumme alkua mainittiin öljy mustana kultana. Nyt on tilanne toinen. Kultaa onkin puhdas vesi ja hiekka. Voi oikein kuvitella sitä hörötystä, kun joku olisi silloin sanonut, että vedestä ja hiekasta tulee pula. Onhan Sahara hiekkaa täynnä! Niin onkin, mutta vääränlaista, ei sovi rakentamiseen ja betonin tekoon. Nyt varastetaan maailmalla hiekkarantoja puhtaaksi hiekasta. No vettähän meillä riittää, tuhansien järvien maassa. Siinäkin on tilanne muuttunut. Saunavesiä ei voi levän pelossa enää järvestä ottaa tai runsas humuspitoisuus tekee paljureissusta mutakylvyn. Poikkeuksellisen kuumat kesät voivat myös haihduttaa järvivedestä jopa 40%!

Suojeluyhdistys on tässä syksyn aikana saanut sorvattua tiekartan tuleville toimille, jolla järviemme tilannetta saadaan muutettua. Näiden toimien vaikutus kohdistuu metsä- ja suoalueille, joita Nuutajärven valuma-alueella on n. 30 %.  Kun vähennämme tulevaa kuormaa jo alkulähteiltä, hyötyy siitä tietysti koko vesistöketju. Talvi on alkamassa ja laituri nostetaan ylös. Laiturilla blogi vetäytyy talvilevolle, ja suojeluyhdistys toivottaa lukijoillemme oikein mukaa alkutalvea ja joulun odotuksen aikaa🎄🎁 Tapaamme taas keväällä.😊

 

Kirjoittaja, Jorma Ikävalko on Suojeluyhdistyksen hallituksen jäsen.

blank