Ennen kaikki oli paremmin. Me pärjäsimme pitkänmatkan juoksuissa, mansikat maistuivat hyviltä ja kekkoset osasivat tehdä kansakunnan kannalta viisaita päätöksiä. Vai oliko sittenkään?

Järvet olivat kaameassa kunnossa ja ne rehevöityivät. Uimaan ei menty, kun jo haju oli hirveä ja päälle sai iho-oireet. Yhdyskunnat, teollisuus ja maatalous laskivat likaiset vetensä jokiin ja järviin.
Puhdistus oli joko vajavaista tai puuttui kokonaan. Huoli pintavesien tilasta johti toimiin. Käynnistettiin tutkimuksia, jotka ottivat selvää kuormituksesta: mikä vesiä likaa ja kuinka paljon? Kokonaiskuva teki mahdolliseksi puuttua ongelmiin tärkeysjärjestyksessä. Se tuotti tulosta myös Urjalassa.

Vuonna 1992 perustettiin Rutajärvitoimikunta asiaa selvittämään. Seuraavana vuonna patoa kunnostettiin talkoovoimin. Toimikunta oli Suojeluyhdistyksen edeltäjä. Aikalaisten kertoman mukaan oli jo melkoinen havainto, että vesistöä sääteli pato ja se sijaitsi Nokoorissa! Tosin padon säännöllinen hoito oli laiminlyöty.

Vaikka tilanne ei ole mitenkään hyvä vieläkään, ei työ ole mennyt hukkaan, sillä ero moneen muuhun Europan maahan oli suuri. Siellä alle puolet pintavesistä on säällisessä kunnossa. Vesien on annettu rappeutua erityisesti Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Tosin puhtaita papereita emme saa mekään. Lounais-Suomen järviä, jokia ja rannikkovesiä rasittavat maataloudenpäästöt. Laajalta alueelta kertyvää kuormitusta ei ole saatu kuriin. Levälautat kukkivat todennäköisesti tänäkin kesänä Suomenlahdella ja Saaristomerellä ja meillä täällä Urjalassa. Vaikka asiat ovat parantuneet ja tunnumme luottavan edistykseen, julkisessa keskustelussa korostuvat huolet ja huonot uutiset.

On yleisesti hyväksyttyä olla pessimisti, mutta ei optimisti, Miksi? Selitystä voi etsiä aikojen alkuhämärästä, luolaihmisen selkärankareaktiosta. Kaikkialla kannattaa nähdä ikävyyksiä, sillä silloin pysyy paremmin hengissä.

Jos kiinnostuit voit alareunassa voi kommentoida kirjoitusta. Jos oikein innostuit voit liittyä jäseneksi!

Yksi vastaus

  1. Positiivinen asenne on parempi vaihtoehto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *